Hoe herken je nepprofielen op datingsites?

Hoe herken je nepprofielen op datingsites?

Hoe herken je nepprofielen op datingsites?
22 juni 2020

Op datingsites kom je al snel nepprofielen tegen. Op betrouwbare en goed gemodereerde datingsites zoals Parship en RelatiePlanet valt het wel mee. Maar er zijn ook datingsites die minder aandacht besteden aan het controleren van profielen, of zelf nepprofielen plaatsen.

Met andere woorden, je moet goed opletten. Wij leggen je uit hoe je nepprofielen herkent. De volgende tips helpen je een hoop ellende te voorkomen en fakers en fraudeurs te ontmaskeren.

Het is te mooi om waar te zijn

Met deze vuistregel ontmasker je vrijwel meteen alle fakers op een datingsite; ‘Als het te mooi is om waar te zijn, is het vaak zo.’ Je bent bijna 60, je ziet er best goed uit, maar je bent geen George Clooney. En dan is er een bloedmooie meid van amper 21 die oogt als een film-actrice. Ze zegt jouw profiel interessant te vinden en ze wil absoluut met je praten. Eigenlijk kun je al aanvoelen dat dit niet klopt. Je hebt dan ook in de meeste gevallen te maken met een oplichter.

Twijfel je aan de echtheid van een profielfoto dan kun je hier wat onderzoek naar doen. Fakers gebruiken vaak foto’s van andere websites of social media profielen. Sla de afbeelding op (rechtermuisknop, klik vervolgens op ‘Afbeelding Opslaan’) en surf naar Google Images. In het zoekvenster van Google Images staat een pictogram van een camera. Klik hier op en kies vervolgens voor ‘Een afbeelding uploaden’. Klik vervolgens op ‘Kies bestand’ en upload de foto. Als de foto op meerdere websites voorkomt heb je waarschijnlijk te maken met een nep-profielfoto.

De website TinEye.com biedt een gelijkaardige service aan. Hier kun je meteen zien hoe vaak de foto is gevonden.

We raden je sowieso aan om van tijd tot tijd je eigen foto te uploaden op Google Images of TinEye. Misschien maakt iemand wel misbruik van jouw afbeeldingen. Met behulp van deze websites kun je dit snel ontdekken. Het zonder jouw toestemming gebruikmaken van je foto is een inbreuk op je portretrecht. Het is ook mogelijk dat je het slachtoffer bent van identiteitsfraude. Mocht je jouw foto op andere websites ontdekken, terwijl je hier geen toestemming voor hebt verleend, verzamel dan bewijzen (screenshots e.d.) en doe aangifte.

Meer informatie vind je op deze pagina van de politie. Onze Belgische bezoekers wijzen we graag op dit artikel van de Federale Politie.

Faker

Geen zichtbare profielfoto

Wie maakt er nu vandaag de dag nog een datingprofiel aan zonder een foto te uploaden? Iedereen heeft tegenwoordig een camera en als je op zoek bent naar een date ga je jezelf toch niet verstoppen. Hoewel? Fraudeurs laten hun gezicht liever niet zien. Kortom, een profiel zonder foto sla je beter gewoon over.

Er wordt om geld gevraagd

Er bestaan West-Afrikaanse bendes die structureel veel geld verdienen met het oplichten van rijke westerse mensen. Het gaat hier om professionals die soms maandenlang contact met je hebben alvorens die ene vervelende vraag te stellen. Ze hebben geld nodig!

Ze doen zich in allerlei vormen voor, maar vaak zijn het Amerikaanse militairen (mannen en vrouwen) die in Afrika gestationeerd zouden zijn. Ze richten zich op mensen met emotionele problemen, zoals mensen die net een slecht huwelijk achther de rug hebben en op zoek zijn naar een nieuwe relatie. Op datingsites vinden zij de ideale slachtoffers.

Ze zijn niet opdringerig en nemen alle tijd om je vertrouwen te winnen. En dan hebben ze ineens geld nodig. Dat kan zijn om naar je toe te komen, of omdat ze iets kostbaars naar je willen sturen. Ze hebben dan zogenaamd geld nodig voor de verzendkosten of komen met een andere kutsmoes.

Zodra iemand die je nog nooit persoonlijk hebt ontmoet om geld vraagt moet je het contact onmiddellijk verbreken. Misschien ben je al tot over je oren verliefd en wil je het niet zien, maar neem van ons aan dat dit echt niet klopt. Neem direct contact op met de Fraude Helpdesk. Dat kan via e-mail of telefonisch op het nummer 088–786.73.72. Woon je in België, contacteer dan het Meldpunt Fraude van de Federale Overheid. In dit artikel over datingfraude lees je nog meer over de werkwijze van datingfraudeurs.

Fraude

De webcam doet het niet meer

Een eenvoudige manier om te achterhalen of er geen lelijke kerel van 52 schuilgaat achter die profielfoto van een beeldschone dame, is iemand uitnodigen voor een videogesprek. Wellicht wil je hem of haar nog niet direct ontmoeten, maar je kunt wel voorstellen om een video call te doen op WhatsApp of Skype. Beelden kun je ook manipuleren, dus zorg voor een chat met live beeld en geluid. Je zult zien dat de faker meestal door de mand valt met de smoes van een kapotte webcam.

Fictieve profielen

Sommige datingsites werken hard aan het controleren van profielen. Ze verwijderen profielen die worden gerapporteerd door hun klanten, of ontdekken zelf profielen met incorrecte informatie tijdens handmatige controles. Er zijn echter ook datingsites die zelf fictieve profielen toevoegen. Dit staat dan wel meestal zelfs aangegeven. Deze profielen zijn er om het ledenbestand groter te doen lijken of om extra omzet te genereren.

Bij websites waar je per bericht betaalt worden soms ook operators ingezet. Het zijn zij die schuilgaan achter deze zogenaamde fictieve profielen. Deze operators zorgen er vooral voor dat je heel veel credits gaat uitgeven. Ze houden je aan het lijntje en als het net een beetje spannend begint te worden zijn je credits op. Dus dan koop je er gewoon nog wat bij.

Operators zijn gemakkelijk te herkennen. Ze gaan nooit echt in op je vragen en sturen je vaak ontzettend veel berichten. Alleen oplichters hebben de tijd om je te overladen met berichten.

Datingfraudeurs

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden